Werken naar stevig leiderschap met executive coaching

Proficiat, je hebt de promotie binnen tot leidinggevende. Een groei binnen je organisatie of bedrijf waar je trots op mag zijn. Maar toch blijkt het in de praktijk ook een spannende stap te zijn. Naast enkel het uitvoeren van taken, komt ook een stukje leiderschap om de hoek kijken. Vind je dit lastig? Loopbaancoach Diana van DM Back on Track vertelt alles over passende hulp: executive coaching.

Nieuwe eigenschappen

Diana begint: ‘Of je nu manager, leidinggevende, coördinator of directeur wordt of bent, met zulke functies moeten er nieuwe eigenschappen ingeschakeld worden. Je bent niet alleen voor jezelf aan het werk. Je hebt een team aan mensen naast je staan die aansturing en verantwoordelijkheid nodig hebben. Het vergt timemanagement, organisatie, creativiteit, flexibiliteit, doelgericht doorzettingsvermogen en aandacht. Een hele waslijst, maar jij bezit het ook, anders was je niet uitgekozen!’

Balans en ontwikkeling

‘Het is begrijpelijk dat je zoekende bent in het uiten van de eigenschappen. Jij moet keuzes maken die invloed hebben op de resultaten van (of een onderdeel van) het bedrijf, je werknemers, maar ook je eigen gemoedstoestand. Je maakt overuren achter je bureau, opent in je vrije tijd zo nu en dan nog snel eventjes je mail of beantwoordt een telefoontje. Het zorgt voor veel prestatiedrang. Je hebt simpel gezegd nog geen balans kunnen vinden en je voelt je nog niet ontwikkeld genoeg.’

Executive coaching

‘En dat is precies waarbij executive coaching ingezet kan worden!’, vertelt Diana enthousiast. ‘Executive coaching wordt vaak vergeleken met businesscoaching. Maar deze twee kunnen duidelijk gescheiden worden. Met businesscoaching focus ik op het bereiken van zakelijke doelen. Pure bedrijfskunde, niet de mens. Executive coaching focust zich juist op jou als leider persoonlijk. We kijken hoe we leiderschapskwaliteiten en effectiviteit kunnen verhogen en versterken.’

Interne blokkade oplossen

‘Veelal wordt dit tegengehouden door interne blokkades, waar onwetendheid ook bij hoort. Jij moet ontdekken hoe je de controle kunt oppakken en welke eigenschappen je daarvoor bezit. Daarna werken we aan hoe je deze kunt gebruiken in de praktijk. Ook leer ik je om grenzen te stellen en kwetsbaarheid toe te laten. Er moet iemand staan die leidt, stuurt en moeilijke situaties kan oplossen, maar je blijft mens. Kwetsbaarheid tonen zorgt ook weer voor meer binding met je team en dus automatisch ook een open sfeer.’

Benieuwd?

‘Sta jij open om wekelijks interventies te ondergaan, waarbij je handvatten, feedback en reflectie krijgt? Je mag altijd contact met mij opnemen voor meer informatie of het maken van een intakegesprek. Op die manier kunnen we samen ook afstemmen wat er nodig is voor jou. Het is in ieder geval een waardevolle investering in jezelf. In deze dynamische werkwereld is het soms net wat je nodig hebt om stevig leidershap te kunnen bieden!’

Aan het werk: https://www.dmbackontrack.nl/2022/09/een-nieuwe-baan-zo-bereid-je-je-voor/
Contact: https://www.dmbackontrack.nl/contact/

Terug