Een nieuwe baan: zo bereid je je voor!

Twaalf motivatiebrieven, vijf sollicitatiegesprekken en drie meeloopdagen verder is het dan eindelijk zover. Je wordt gebeld met goed nieuws: je hebt een baan! Je kan niet wachten om te beginnen aan je nieuwe uitdaging. Maar het kan ook best spannend zijn om ergens helemaal nieuw te zijn. Hoe bereid je je voor op je nieuwe baan? Coach Diana legt het je uit.

Interesse tonen

Wanneer je het spannend vindt om te beginnen aan een nieuwe baan is de voorbereiding het halve werk, vindt Diana. ‘Als je je goed hebt voorbereid ziet je nieuwe werkgever dat ook. De eerste indruk was al goed, anders was je niet aangenomen. Nu is het dan de taak om je verder te bewijzen. Het allerbelangrijkste daarbij is dat je interesse toont in het bedrijf, je collega’s en het werk dat je gaat doen. En waarschijnlijk bén je ook geïnteresseerd. Maar op zo’n eerste werkdag kan het lastig zijn om dat daadwerkelijk te laten zien. Je bent misschien wat nerveus en vindt het moeilijk om je een houding te geven. Mijn tip: bereid thuis alvast wat vragen voor.

Relevante vragen

‘Belangrijk is dan om echt goed na te denken over de vragen. Wat wil je weten over je nieuwe baan? En wat zijn handige dingen om te weten als je gaat werken in een nieuwe omgeving? Als je vooraf wat vragen hebt bedacht is het gemakkelijker om een open houding aan te nemen op je werk. Je komt geïnteresseerd over en geeft de indruk dat je wilt leren. Voor jou én voor je werkgever is het belangrijk dat je snel aan de slag kunt met je taken.’ Het is dan wel van belang dat je de juiste vragen stelt. Diana: ‘Stel wel vragen die relevant zijn en te maken hebben met het werk, de gang van zaken en de werkomgeving. Vraag bijvoorbeeld naar hoe er met collega’s onderling gecommuniceerd wordt. En probeer de vragen positief te formuleren. Vraag bijvoorbeeld niet waarom een bepaald proces ‘zo lang’ duurt. In plaats daarvan kun je vragen wat er aan wordt gedaan om het proces zo snel mogelijk te laten verlopen.’

Infiltreren

‘Als je wilt laten zien dat je goed in het bedrijf past, is daar wat research voor nodig. Kruip thuis achter je laptop en speur de website van de organisatie goed af. Wellicht zie je foto’s van de werknemers. Wat voor kleding dragen ze? Misschien dragen je toekomstige collega’s altijd een pak, of ze zijn juist heel informeel gekleed. Goed om te weten, want dan kun je je eigen kleding daarop aanpassen. Zorg er ook voor dat je je mentaal en lichamelijk goed voorbereid op je eerste werkweek. Ga op tijd naar bed, neem een goed ontbijt en sta op tijd op, zodat je je rustig kan klaarmaken. Zo verschijn je fris en fruitig op je nieuwe werk. Klaar voor de nieuwe uitdaging!’

Meer hulp nodig?

Je hebt een nieuwe baan gevonden. Geweldig, maar het brengt ook grote veranderingen met zich mee. Je moet je weer aanpassen aan een nieuwe omgeving en misschien verandert je privéleven er ook wel door. Kleine kanttekening: je hoeft het niet alleen te doen! Zoals de naam zegt, kan DM Back on Track je helpen om je werkleven weer terug op de rit te krijgen. Neem contact op om te weten te komen hoe de coaches jou kunnen helpen.

Terug