KOAN PI vragenlijst een onderzoek naar de persoonlijkheid van uw (nieuwe) medewerker.

Als coach kun je gebruik maken van verschillende testen om de deelnemer inzicht te geven in kunnen, willen en mogelijkheden. Omdat de standaard testen waar ik gebruik van maakte, me te weinig inzicht gaven in de competenties van mensen ben ik op zoek gegaan naar een persoonlijkheidstest die ik zowel kon gebruiken als loopbaan instrument, als instrument om de juiste persoon op de juiste plaats te krijgen.

Wat ik heel belangrijk vind bij testen is dat ze wetenschappelijk onderbouwd zijn en een betrouwbaar beeld geven. Hierdoor kan een deelnemer echt verrast zijn door de uitkomst. Vandaar dat ik ben gaan rondkijken wat er allemaal is. De vragenlijst Koan Pi trok mijn aandacht omdat ik de naam zo mooi vond, maar was het ook een passende test voor wat ik wilde?

Via het onderzoeksbureau Alert Management Consultants ben ik in aanraking gekomen met Koan Pi. Lieven Cornelis, psycholoog en oprichter van Alert Management, vertelde mij dat hij de naam passend vond en in de lijn van de waarden die hij had met het onderzoek. Koan is een kernbegrip in het Zenboeddhisme en staat voor levenslang leren, echte dialoog tussen mentor en leerling die van elkaar leren en de paradoxen in het leven. Prachtig!  Naar aanleiding van het gesprek bij Alert en de uitleg van de test, ben ik gemotiveerd begonnen aan de opleidingsdagen Koan PI en heb ik de training gevolgd en afgerond.

Ik gebruik de Koan Pi test om de kwaliteiten van deelnemers aan een coach traject in kaart te brengen. De resultaten worden weergegeven in een uitgebreid individueel rapport. De afname en verwerking gebeuren volledig online per computer en je kan kiezen uit de 3 verschillende weergave van de uitkomst. Deze rapporten geven mij een ondersteuning bij het inschatten van iemands persoonlijkheid. Daarnaast gebruik ik de testen om te kijken of een deelnemer geschikt is voor een baan, of als ondersteuning bij het begrijpen van kansen en uitdagingen van een coaching. Je kan de test ook in zetten om de best mogelijke keuze te maken bij een werving en selectie en de juiste kandidaat te vinden voor een functie.

Koan-Pi is een empirisch onderbouwde persoonlijkheidsvragenlijst. De inspiratie voor de ontwikkeling van deze test is gehaald uit de nauwe samenwerking van Lieven Cornelis met Harrison Gough, grondlegger van de empirische test CPI, die de accuraatheid van zowel de beschrijvingen als het voorspellend potentieel centraal stelde. Koan-Pi beschrijft een breed scala van persoonlijkheidselementen. Er wordt gewerkt met 19 schalen die verdeeld zijn over 5 klassen. De klassen zijn; Resultaatgerichtheid, Zelfsturing, Methodiek, Sociale gerichtheid en Openheid. Elke klasse heeft een onderverdeling waardoor er een duidelijk beeld ontstaat over de persoon en gedrag en kwaliteiten. Dit is waardevol voor alle soorten coaching en begeleiding die ik geef. Maar het meest belangrijk is dat de deelnemers zich erin herkennen en bewust worden van hun vaardigheden en valkuilen. Al met al een prachtig instrument die de deelnemer verder brengt in zijn ontwikkeling.

Terug