Hoe zet je stappen naar werk waar je gelukkig van wordt?

Bijna iedereen maakt zich weleens schuldig aan klagen over het werk. Sommige mensen kunnen, voor je gevoel, niet anders. Maar wat als je je werk echt niet meer ziet zitten, en jezelf elke dag naar je job moet slepen?

Prioriteit op salaris of op geluk en gezondheid

Leuk, dat bedrag op de rekening aan de maand, maar is dat alles? Je werkt veertig uur per week, maar in het weekend ben je gesloopt en heb je elke seconde nodig om bij te komen van je werkweek. Je voelt je uitgeput. Is dat het dan, voor financiële stabiliteit? Durf hierbij stil te staan en wees hier ook realistisch in naar je werkgever toe. Je eigen gezondheid en geluk in het leven zijn natuurlijk belangrijker en diep in je hart weet je dat ook wel. Kijk samen met je leidinggevende of baas naar de opties. Kun je niet een dagje of twee thuis gaan werken, of een halve dag, zodat je de middag lekker voor jezelf hebt of de ochtend, zodat je juist lekker uit kan slapen. Een goede werkgever zal hier begrip voor hebben en samen met jou kijken wat er mogelijk is. De eerste stap ligt bij jou.

Redenen van ongelukkig zijn op het werk

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij niet (meer) tevreden bent met je werk:

 • Leidinggevende
 • Collega’s
 • Soort werk
 • Eigen (werk)houding
 • Woon-werk verkeer
 • Gebrek aan waardering

Soms zijn dit dingen die buiten jouw controle liggen. Het heeft dan geen zin om daarover in de stress te schieten, ook al is die stap snel gezet. Besluiten door het management, onderbezetting. Dit zijn dingen waar jij niet verantwoordelijkheid voor bent en die verantwoordelijkheid moet je ook niet nemen! Probeer juist te focussen op wat wel mogelijk is en wat wel in je controle ligt. Hierdoor neem je de regie in plaats van dat je het laat gebeuren. Gaat het contact met je leidinggevende of collega’s moeilijk, probeer dan een meeting te plannen waarin je dit bespreekt. Soms zijn er dingen die niet lekker lopen die wil in je controle liggen. Hoe sta jij in het werk? Bén jij die collega die altijd klaagt en zeurt bij het kleinste ongemak en is dat echt wie je wil zijn?

Gelukkiger worden op het werk

Wat doe je dan, als je weer plezier wilt vinden in je werk. Wat belangrijk is aan een fijne werkplek is:

 • Sociale relaties. Neem pauzes tijdens het werk om even met je collega te kletsen.
 • Betekenisvol werk. Het gevoel hebben dat wat je doet belangrijk is en wat toevoegt.
 • Uitdaging van het werk. Je grenzen verstellen en dingen doen die je niet eerder gedaan hebt.
 • Het gevoel van opgaan in een activiteit. Je voelt je betrokken bij je collega’s en bij je werk en hebt een bepaald gevoel van verantwoordelijkheid.
 • Positieve emoties gedurende de werkdag. Bijvoorbeeld door waardering uit te spreken naar je collega’s. Of door jezelf te belonen na een productieve dag.

Je zult zien dat als dit goed gaat, je zelf ook positiever in je werk staat. Vind je dit lastig of kom je er echt niet meer uit, dan is het misschien tijd om DM Back on Track in de hand te nemen. Kijk hier wat er allemaal mogelijk is!

Terug